A szókereső játékok nagyon népszerűek, legjobban az idősebb korosztály kedveli.
Nézzük meg, melyek a legnépszerűbb és legjobb szókereső játékok.

Szókereső vagy szókirakó

Ebben a játékban egyenlő oldalú négyzetrácsos táblán kell megkeresni a szavakat tetszőleges mozgással. Minden egyes rácsban egy-egy betű található. A faladat az, hogy keressünk meg minél több értelmes magyar szót. A szabály az, hogy tetszőleges irányban és tetszőleges hosszan lehet közlekedni szabadon a táblán, akár cikk-cakk alakban is. Tehát kiindulunk egy kezdő betűtől és haladhatunk felfelé, lefelé, balra, jobbra vagy akár átlósan is bármelyik irányba. A lényeg, hogy ahogy haladunk a táblán, a betűket összeolvasva egy értelmes magyar szót kapjunk. A tábla 2x2, 3x3, 4x4, vagy akár 8x8 méretű is lehet. Minél nagyobb, annál több és annál hosszabb szót rejt a tábla.Eredetileg ezt a játékot 4x4-es méretben a Hasbro játékgyártó cég dobta piacra és ennek köszönheti népszerűségét. Azóta több változata is készült és emellett rengeteg online szókereső található az interneten. Az online változat előnye, hogy könnyedén körbe forgatható 90 fokkal a tábla úgy, hogy a betűk nem fognak oldalra, vagy fejjel lefelé fordulni, mint a hagyományos kivitelben.

Szócsomó szókereső játék


Akasztófa játék

Ebben a szójátékban szavakat, kifejezéseket kell betűk tippelésével kitalálni. A feladványból egyetlen betűt sem láthatunk, csak vonalak jelzik a betűk helyét és a szó hosszát. Ha nincs a feladványban a tippelt betű, akkor az akasztófa első részletét megrajzoljuk. Ha felépül az akasztófa, akkor a játékos elbukott.Általában 11 lehetőség van próbálkozni a betűk tippelésével. Legjobb, ha olyan betűkkel kezdjük a tippelést, ami gyakran előfordul az adott nyelvben. Magyar esetén pl.: L,T,S,K,E,A...

Akasztófa játék


Wordle

2022 legjobb szójátéka volt, de népszerűsége a mai napig megmaradt.
A szójáték lényege, hogy 5 betűs szavak tippelésével jutunk el a feladványig. Minden tippelt szónál felfedi a program, hogy melyik betű van benne a kitalálandó szóban és hogy jó helyen van-e. Ezt különböző színekkel jelöli a szóban. Általában 6-7 próbálkozásunk van a játékban.Magyar változata:
Szóról szóra játék


Szókereső keresztrejtvény

Ebben a játékban általában nagyobb méretű, sűrűn rácsozott táblán kell megkeresni a szavakat korlátozott mozgási lehetőséggel.

Minden egyes rácsban egy-egy betű található. A tábla mellett fel vannak sorolva azok a szavak, amelyeket meg kell keresni. A cél, hogy megtaláljuk ezeket a szavakat a táblán úgy, hogy tetszőleges irányba és tetszőleges hosszan olvashatjuk össze a betűket. Kanyarodni, vagy cikk-cakkban haladni nem lehet. A lényeg, hogy ahogy haladunk a táblán, a betűkből egy értelmes magyar szót alkossunk. A négyzetrácsos tábla általában 100-300 betűből áll és 10-50 értelmes magyar szó található benne. Létezik olyan változata is, amikor nincsenek megadva a keresendő szavak, hanem nekünk kell azokat megtalálni.

Az újságárusoknál többféle szókereső rejtvény újságot lehet kapni, de az interneten található még pár online verziója is.